Akikről talán nem is gondoltuk volna ...

Árpád-házi leszármazottak

Árpád-házi leszármazottak

II. (Durazzói) Károly

2022. december 18. - DJP

II. Károly
A magyar trónon a legrövidebb ideig II. Károly ült, aki előbb Máriát fosztotta meg királynői hatalmától, majd esküje ellenére magyar király lett. Ennek következményeképpen Nagy Lajos özvegye egy merényletet tervezett és szervezett ellene. Ott súlyosan megsebesült, majd néhány hét múlva meghalt. Utódja Nagy Lajos lánya, Mária lett, aki az elődje is volt.

A nápolyi király, akit Nagy Lajos emelt a nápolyi trónra, s aki többször is esküt tett az utolsó lovagkirálynak, hogy nem tör a magyar trónra, s elfogadja Máriát uralkodónak, megszegte esküjét.

Azon főurak, akik nem fogadták el a nőági örökösödést, meghívták a trónra, s ő elfogadta a felkérést, Magyarországra jött seregével. A királynő és királyné elé ment, ő pedig (látszólag) nagy hódolattal üdvözölte őket.

Az országgyűlés Károlyt kormányzónak választotta, ő pedig a királyi palotába költözött. Mária férje Csehországba menekült segítségért, de közben Károly elérte, hogy Mária lemondott a trónról, s a rendek Károlyt magyar királlyá választották.

1385. december 31-én reggel kilenc órakor az esztergomi érsek királlyá koronázta a szokásos külsőségek szerint II. Károly néven. A koronázás után azonnal üzent Nápolyba, ahol örömtüzeket gyűjtottak, de talán kissé hamar.

A tényleges hatalom ezután Károlyé volt, de a lemondott királynőt és az özvegy királynét minden ügyről tájékoztatta.Az özvegy azonban nem mondott le a hatalomról, s egy merényletet tervezett. A merényletre február 7-én került sor.

Károly, szokás szerint meglátogatta a két nőt, s rajtuk kívül még többen is jelen voltak. A merényletet végül Forgách Balázs hajtotta végre, aki egy kisebb karddal vagy tőrrel lesújtott a királyra, akinek koponyáját teljesen keresztülvágta. A királyt három vágás érte, s bal szemét is elveszítette, de lassú, imbolygó léptekkel el tudta hagyni a helyszínt, hogy sebeibe bő két hét múlva belehaljon.

Mivel Károly éppen pápai átok alatt állt, így megölése nem volt büntetendő cselekmény.

A hír március 1-én érkezett meg Nápolyba.

A Károlyt támogató főurak, a halála után fiát, Lászlót nyilvánította királlyá és felkelést is szerveztek, de már késő volt.

djp

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://arpad-haz.blog.hu/api/trackback/id/tr7318006588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása