Akikről talán nem is gondoltuk volna ...

Árpád-házi leszármazottak

Árpád-házi leszármazottak

Péntek 13 - a templomosok vége

2023. október 16. - DJP

A templomos lovagrend talán a leghíresebb katolikus harcos szerzetesrend volt, amely közel két évszázadon keresztül fenállt.

templomosok_1.jpg

A Templomos Rendet 1118-ban hozta létre néhány lovag Hugues de Payens vezetésével (egyesek szerint nyolc, mások szerint kilenc alapító volt). Egyszerre voltak katonák és szerzetesek, majd a pápai jóváhagyás elnyerése után az egykori Salamon-templom egyik szárnyát kapták, amely a frigyládát és a Szent Grált is rejtette egykor.

templomosok1.jpg

Hamar hozzákezdtek a pénzügyi műveletekekhez intézéséhez és hamarosan szinte egész Európa bankárai lettek. Mivel más hitelezőkkel szemben kamatokat is felszámoltak, komoly vagyonokat kerestek és feltalálták a csekket is. A szentföldi zarándokok a templomosoknál leadták az értékeiket és cserébe egy hitellevelet kaptak, amelyet a helyszínen beválthattak.

Maguk a lovagok nem voltak gazdagok (lévén szegénységi fogadalmat tettek), de a rend óriási vagyont halmoztak fel. Hamarosan olyan befolyásosak lettek, hogy még az uralkodóknak is hiteleztek.

szepfulop_1_1.jpg

Az egyik legjelentősebb ügyfelük volt IV. (Szép) Fülöp francia király, aki mindenáron szeretett volna az adóságától megszabadulni. 

Szép Fülöp egyébiránt Árpád-házi leszármazott, hiszen anyai nagyanyja, Jolán vagy Jolánta aragóniai királyné volt, aki II. András magyar király leányaként született - egyébiránt Jolánta férje, Hódító Jakab is Árpád-házi leszármazott volt, ő Szent László leányának, Szent Piroskának a leszármazottja.

szep_fulop.png

hoditojakab.png

Fülöp nem igazán szerette a hagyományos ügyintézést, amelyet a különös családi ügyintézése vagy akár a pápa megrendszabályozása is jól mutat. Ennek megfelelően 1307. október 13-án, egy pénteki napon 140 templomos lovagot fogságba vetett és ezzel a rend felszámolását is megkezdte. Sokak szerint ez a "péntek 13" legendájának az alapja.

jacques_de_molay.jpg

Ekkor Jacques de Molay volt a rend első embere, akit 1292-ben választottak nagymesterré, amikor kiszorultak a Szentföldről. Már 1306-ban felmerültek bizonyos vádak, amelyekkel egy a rendből kilépett férfi vádolta meg őket: eretnekség, szodómia, pogány szertartások és istenkáromlás, de a nagymester tisztázta V. Kelemen pápa előtt a helyzetet, amelyet a pápa is tudomásul vett.

molay.jpg

Az adósságban úszó király biztatása nyomán a templomosokat a feszület leköpésével, Krisztus tagadásával, ördögimádással, valamint azzal vádolták, hogy egymás fenekét csókolták meg a beavatási szertartásokon. A pecsétjükön egy lovon két ember lovagolt, így rájük sütötték azt is, hogy homoszexuálisok. Komoly tortúra után, a király nyomására V. Kelemen pápa 1312. március 22-én feloszlatta a rendet, majd két évvel később a vezetőket Párizsban máglyára vetették.

templomosok2.jpg

A nagymester megátkozta a királyt és a pápát, akik még abban az évben el is hunytak.

Egyesek Skóciába, mások talán Portugáliába menekültek, de a túlélők jórészt szabadkőművesként folytatták tovább a tevékenységüket. Aragóniában azonban közvetlenül a rend feloszlatása után (1316-ban) alapították a Montesa Rendet, amely jórészt a templomos rend javait kapta, s menedéket nyújtott az elűzött templomosoknak.

djp

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://arpad-haz.blog.hu/api/trackback/id/tr3218235931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iovialis 2023.10.19. 20:50:04

Üdvözletem.
Nagyon érdekes téma, ahhoz képest ez nyúlfarknyi bejegyzés, de igaz, hogy úgy a neten, mint magyar nyelven megjelent könyvekben bőséges a kínálat, ha valaki érdeklődne. Én ezért a poszthoz mindenképp csatoltam volna egy kis bibliográfiát.
És azt mindenképp hozzátenném, hogy ez a "templomosok = szabadkőművesek" nem egyszerűen pongyola megfogalmazás, de egy elég közkeletű marhaság is. A szabadkőművesek (nem egészen pontosan leírható) eredete ugyan valóban a templomok világába vezet vissza, de a valódi ÉPÍTŐK közé, nem a (lovag)szerzetesek rétegébe... Ráadásul azok, akiket ma (és pár száz éve) "szabadkőműveseknek" nevezünk, szervezetszerűen legkorábban is a XVI-XVII. sz. fordulóján alakultak ki (Skócia), valamint a XVII. században (Anglia), szóval a templomosok közvetlen követőiként emlegetni őket leginkább anakronizmus.
süti beállítások módosítása